Şampiyonlar parasızlıktan kredi kuyruğunda…


Amatör branşların gerekli değeri görmemesi ve yaşanan sıkıntılar Beşiktaş Kulübü'nün kanayan yarası durumunda. Yöneticilerin ilgisizliği ve verilen sözlerin tutulmaması Beşiktaş markasına zarar verme noktasına ulaşmış durumda. Paralar, sporcuları adeta süründürerek, gıdım gıdım ödeniyor. Beşiktaş'ın en başarılı branşı olan Hentbol Takımı'nın bir sene boyunca çektiği sıkıntılardan sonra yakaladığı başarılar onları daha da değerli kılıyor.

Beşiktaş'ın en başarılı branşı olan Hentbol şubesi kupaya doymuyor. 6 yılda 12 kupa kazanarak Türk hentbolunda kırılması güç bir rekora imza atarak adlarını Beşiktaş tarihine altın harflerle yazdıran teknik ekip ve oyuncular ise yaşanılan birçok zorluklara ve yapılan haksızlıklara rağmen Beşiktaş armasına yakışan mücadeleyi sahada göstererek, yanlarında bulunan az sayıdaki taraftara, kupalar kazanarak teşekkür ediyorlar.

En temel sorun maddi sıkıntılar
Maddi sıkıntılar, Beşiktaş'ın amatör branşlarında artık klasik bir hale gelmiş durumda. Bunu en yakından hisseden branşın başında ise hentbol geliyor. Oyuncular bütün sezon maçlara sadece tek ay maaşlarını almış durumda çıktılar. Geçen sene Ağustos'tan itibaren para alamayan hentbolcular, geçimlerini sağlamak için en son çareyi bankalardan yüklü miktarda kredi almakta bulmuşlar. Alınan krediyi takımda her oyuncuya paylaştırarak sorunu aşmaya çalışan oyuncular, kulüpten para alamadıkları için bankalar karşısında zor durumda kaldılar. Tüm bunlara rağmen sahada canını dişine takarak oynayan oyuncuların en büyük destekçisi Bilal Eyüboğlu ve takımdaki arkadaşlık ortamı. Avrupa'da yakalanan başarının bu sene yakalanamamasının arkasında da maddi sıkıntılar yer alıyor. Hentbol sporunda sezon başında yapılan hazırlık maçlarının önemi çok büyük. Kurulan kadronun tam anlamıyla uyum sağlayıp, hazır hale gelebilmesinin yolu, çok sayıda hazırlık maçından geçiyor. Ancak Avrupa'da yakalanan başarıdan sonra, birçok yabancı takımdan alınan turnuva yada hazırlık maçı teklifi deplasman masrafı çok tutacağı için yönetim tarafından geri çevrildi. Deplasmana gidilen hazırlık maçlarına ise katılım koşulu; davet eden takımın bütün masraflarını karşılaması yönetim tarafından şart koşuldu. İzmir Belediyesi ile yapılan hazırlık maçı da bu şekilde gerçekleşti.

Verilen sözler yerine getirilmiyor
Teknik ekibin ve oyuncuların en çok gücüne giden olay ise verilen sözlerin yerine getirilmemesi. Takıma vaat edilen ödeme tarihleri gelince ortadan kaybolan yöneticiler ve yapılamayan ödemeler oyuncuları yıldırmış durumda. Zaten transfer edilen oyuncular da, mevcut kadro da bu durumdan haberdar. Gelen oyunculara da bunun uyarısı transfer aşamasında yapılarak transfer sonuçlandırılıyor. Ancak tüm bunları göze alıp Beşiktaş armasını taşımaktan gurur duyan oyuncuların iyi niyeti sezon boyunca suiistimal ediliyor

Amatör şubelerin yeni sorumlusu olan Doğan Küçükemre, yönetimden aldığı ödeme sözünü yerine getiremeyince duyduğu üzüntü ve utançtan İzmir'deki maçta takımın yanında yer alamadı. Ödeme yapılamamasının sebebi ise, ödemenin mali işlerden sorumlu yönetici Ertunç Soğancıoğlu tarafından kabul görmemesi. Yapılacak ödemelerin birçoğunun Ertunç Soğancıoğlu'nun kabulünden geçmemesi, oyuncuların bu kadar uzun süre maaş alamamasının nedeni olarak göze çarpıyor.
Söz verilip tutulmayan bir diğer olay ise, bir önceki yönetimde bulunan bir yönetici tarafından Avrupa Kupası çeyrek finalinde soyunma odasında tur primi olarak vaat edilen 1000 TL'nin verilmemesi. Başarı yakalandıktan sonra ne 1000 TL paradan ne de söz konusu yöneticiden haber alınamadı.

Yönetim ilgilenmeyince sponsor da önemsemiyor
Takımın bir diğer sorunu ise sponsor tarafından yaşanılan sıkıntılar. Takıma gerekli malzemeler sponsor firma Adidas tarafından verilmiyor. İstenilen hentbol ayakkabıları firma tarafından yok denilerek reddedilmiş ancak aynı firma, sponsoru olduğu birçok takıma aynı desteği sağlıyor. Ayakkabı alamayan takım, daha sonra terlik talebinde bulunuyor ama gönderilen terliklerin numaraları belli bir aralıkta tutularak takıma yetersiz sayıda ulaştırılıyor. Takım oyuncularının bazılarında sponsorun özel ürettiği formalar varken, bazılarında Kartal Yuvası'ndan temin edilmiş ''Cola Turka'' reklamlı formalar bulunuyor. Bu reklamlara karşılık bir para alınmıyor. Çünkü mevcut firma ile imzalanmış bir sponsorluk anlaşması bulunmuyor.

Her şeye rağmen onlar başarıyorlar
Bütün yaşanan sıkıntılara rağmen onlar Türk hentbolunun efsanesi durumuna geldiler. Teknik ekip ve oyuncular için parayı geri plana atmak alışılagelmiş bir olay durumunda. Beşiktaş armasını taşımak ve onların yanlarında olduğunu gösteren az sayıda taraftarın samimiyeti, sahada son terlerine kadar mücadele etmek için büyük bir sebep. Her ne kadar sponsorlar tarafından önemsenmeseler de, yöneticiler tarafından üvey evlat muamelesi görseler de onlar için tek gerçek Beşiktaş. Bütün takım için mühim olan paraların ödenmemesi değil, gördükleri, daha doğrusu görmedikleri değer ve verilen sözlerin tutulmaması onların en büyük üzüntüsü…

Serencebey Araştırma Merkezi/ Serencebey Gazetesi-Sayı 47

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder